g Grutnieciba.lv

LV RU
x

g Grutnieciba.lv

Ienākt, izmantojot pasi

Close

Sāli uzturā jālieto ar mēru

Sāls ir nepieciešams cilvēka organismam, tomēr diemžēl ikdienā to lietojam stipri par daudz. Ikdienas sāls patēriņam nevajadzētu būt lielākam par 5 gramiem dienā, kas ir aptuveni viena tējkarote. Dažādi pētījumi liecina, ka cilvēks dienā apēd aptuveni 8 – 10 gramus sāls. Viegli pieejamais sāls trauciņš uz galda nav vienīgais vaininieks, kāpēc šīs garšvielas ir par daudz. Ļoti daudz sāli mēs apēdam ikdienā iekļaujot uzturā tādus ēdienus kā žāvētas zivis, gaļa, siers, veikalā nopērkama maize un tml.

Sāls pārmērīgs daudzums organismā aizkavē šķidruma izvadīšanu, tas uzkrājas un noslogo nieres, var radīt tūskas. Ēdot stipri sāļu ēdienu, cilvēkam bieži gribas pēc tam ko saldu, kā rezultātā tiek apēsts lielāks daudzums kaloriju. Grūtniecēm jāuzmanās no pārlieku liela sāls daudzuma tāpat kā visiem citiem cilvēkiem. Tomēr varētu uzskatīt, ka sieviete gaidību laikā ir „īpaša riska grupa”, jo ne reti šajā periodā viņa vēlas sevi palutināt vairāk, mielojoties ar kādu siļķes šķēli, žāvējumu, marinētu gurķi vai čipšiem. Tie ir produkti, kuros „slēpjas” ļoti daudz sāls. Ja tā tiek pārdozēta, var veidoties šķidruma pārmērīga aizture, paaugstināties asinsspiediens un veidoties nevēlamas grūtniecības komplikācijas.

Tāpēc jādomā par sāls lietošanu plašāk. Ikdienā tas nozīmē pēc iespējas vairāk gatavot ēdienu mājās pašiem, nevis ēst, piemēram, ātrās ēdināšanas iestādēs, kur pārsvarā galvenā garšviela ir tikai sāls. Tāpat mazāk būtu jāēd desas un citi pusfabrikāti, bet vairāk vajadzētu gatavot gaļu un zivis mājās. Pareizi ir sāli pievienot ēdienam uzreiz pirms ēšanas, nevis gatavošanas laikā.

Sāls pārmērīga lietošana ikdienā rada ko līdzīgu atkarībai. Mūsu garšas kārpiņas pie tā pierod un ar laiku prasa aizvien lielāku devu, jo ēdiens ar nelielu sāls daudzumu jau liekas pliekans un negaršīgs. Tāpēc, sākot atradināties no šīs garšvielas, der padomāt par garšvielu klāsta palielināšanu savā virtuvē. Tie var būt ķiploki, zaļumi, dažāda veida pipari un speciālie bez sāls garšvielu maisījumi, ar kuriem mūsdienās ir ļoti bagāti veikalu plaukti. Pamazām atradinoties no lielā sāls daudzuma, var sajust „īsto” ēdiena garšu un saprast, ka produktiem, kurus izmantojam ikdienā, piemīt pašiem savas dabiskas un patīkamas garšas īpašības.


Noderīgas saites

Adobe Flash not available

Portālu veido:

Sadarbībā ar:

Portālu www.grutnieciba.lv Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centrs ir radījis, lai sniegtu visaptverošu un skaidrojošu informāciju jaunajiem un topošajiem vecākiem par grūtniecību, grūtniecības norisi un ar to saistītajiem jautājumiem. Šajā portālā varat iepazīties ar informāciju par valsts sniegtajiem pakalpojumiem grūtniecēm un mazuļiem, kā arī ar nozares vadošo speciālistu ieteikumiem.

Portāla tapšanā, kā sadarbības partneri piedalās Nacionālais veselības dienests, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija.

Ja ir jautājumi un ierosinājumi par mājaslapas veidošanu un tā saturu, lūdzam rakstīt info@grutnieciba.lv.

SPKC sociālajos tīklos: Twitter, Facebook, YouTube, Draugiem.lv